Leto je tým najkrajším obdobím na užívanie záhrady, ale zároveň vyžaduje pravidelnú údržbu, aby si záhrada udržala svoju krásu a funkčnosť. Toto je pár tipov, ktoré je potrebné v lete v záhrade vykonávať - ​​od pravidelného kosenia trávnika až po starostlivosť o kvety, kríky a stromy. S týmito tipmi bude vaša záhrada po celé leto nielen upravená, ale tiež bude poskytovať príjemný priestor na oddych a relaxáciu.

Pravidelné kosenie a starostlivosť o trávník


Trávnik je jednou z najpodstatnejších častí záhrady a v letných mesiacoch si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Je dôležité ho pravidelne kosiť, najlepšie raz za týždeň, aby si udržal zelenú, hustú a upravenú podobu. Počas kosenia dbajte na správnu výšku kosenia, ktorá by mala byť približne 4-5 cm. Nižšie kosenie totiž môže viesť k poškodeniu trávnej mačiny a vyššia zase umožňuje rýchly rast buriny. Nezabúdajte aj na dostatočné zavlažovanie, najmä v období sucha. Pravidelná zálievka a údržba zaručí, že váš trávnik bude po celé leto krásne zelený a reprezentatívny.

 

 


Bežné záhradnícke práce


 

Pletie buriny

  • Pravidelné pletie záhonov a odstraňovanie nežiaducej buriny je dôležité pre zdravý rast rastlín. Burinové byliny totiž môžu zaberať živiny a vlahu, ktoré by inak mohli využiť vaše kvety a okrasné dreviny.

Mulčovanie

  • Nanášanie mulčovacej kôry alebo iného organického materiálu okolo rastlín pomáha udržovať pôdu vlhkú a zabraňuje rastu buriny. Mulč tiež chráni korene pred prehrievaním a vylepšuje celkový estetický dojem záhrady.

Rez a tvarovanie

  • Pravidelný rez a tvarovanie kríkov, stromov a živých plotov je dôležitý pre ich zdravý vývoj a tvarový vzhľad. Odstraňujte suché, poškodené alebo prerastené časti a udržujte tak rastliny kompaktné a upravené.


 

Starostlivosť o kvety, kríky a stromy


 

Kvitnúce rastliny

  • Pravidelná zálievka, odstraňovanie odkvitnutých kvetov a priebežné hnojenie pomáha zaistiť bohaté a dlhotrvajúce kvitnutie vašich letničiek, trvaliek a balkónových rastlín. Venujte zvýšenú pozornosť nádobovým rastlinám, ktoré rýchlejšie vysychajú.

Kríky a živé ploty

  • Kríky a živé ploty vyžadujú pravidelné tvarovanie a rez, aby si udržali kompaktný a upravený vzhľad. Odstraňujte prerastené, suché alebo poškodené vetvy a zaistite tak dostatočné prežiarenie a zdravý rast.

Stromy

  • Stromy vyžadujú v lete predovšetkým pravidelnú zálievku, najmä mladé a novo vysadené exempláre. Ďalej je dôležité odstraňovať prerastené a suché vetvy, ktoré môžu narušovať tvar a celkové zdravie stromu.

Tráva